1595 poze   101696 vizite

URIAS de SALONTA 2019

Standard EE al Porumbelului
,,Urias de Salonta”


Originea: rasa de porumbei formata in partea de vest a Romaniei, in special in orasul Salonta. Rasa este crescuta atat pentru productia de carne, avand o prolificitate ridicata, cat si pentru ornament.
Impresia generala: porumbei de talie mare cu constitutie corporala robusta, osatura puternica, tinuta usor inclinata spre coada, motat sau dublu motat, neincaltat
Capul: mare, usor turtit lateral, privit din profil este usor alungit. Poate fi motat sau dublu motat.
Motul de pe frunte, este plasat spre baza ciocului si este ridicat si recurbat inspre cioc.
Motul de pe ceafa este mare semicircular, usor destramat, ridicat putin deasupra nivelului capului.
Ochii: mici, negri, inconjurati de gene simple de culoare rozalie.
Ciocul: de culoare alba, indreptat usor in jos, de lungime mijlocie in raport cu dimensiunile capului. Narile sunt mari, alungite, pudrate cu alb.
Gatul: de lungime mijlocie, gros, purtat vertical, barbia usor scobita.
Pieptul: larg, bombat , lung si putin iesit in afara. Perimetrul toracic apreciat la baza aripilor este mare.
Spatele: larg, drept si oblic inspre coada.
Abdomenul: larg, bogat imbracat in pene.
Aripile: lungi, drepte, strans lipite de trunchi, purtate deasupra cozii, cu anvergura mare. Remigele principale de la 1 la 5 nu acopera spatele, ele fiind indreptate in sus producand efectul ,,aripi de vapor”.
Coada: lunga, lata purtata strans in continuarea liniei spinarii, formata din 12 rectrice.
Picioarele: puternice, de lungime mijlocie, cu fluierele si degetele neincaltate. Unghiile sunt de culoarea ciocului.
Penajul: lung, usor infoiat.
Culoare si desen: culoarea este intensiva. Se intalnesc urmatoarele varietati de culoare: albastru, gut, negru, rosu, galben sau argintiu.
Desenul este pag (capul, barbia, partea superioara a fetei anterioare a gatului, abdomenul, gambele si remigele primare sunt albe). Cele mai apreciate exemplare sunt cele care au si coada alba.
Greseli grave: corp mic , subtire, piept ingust, alt desen decat cel pag (desenul pagilor sparti la corp), picioare incaltate, ochi de alta culoare decat negri, cioc inchis la culoare, remigele principale de la 1 la 5 nu produce efectul de ,,aripi de vapor”, aripi ternate, motul de pe frunte in forma de rozeta .
Apreciere: Marimea si tinuta corpului - marimea si forma capului- calitatea moturilor- desen si culoare- structura penajului.
Marimea inelului: 10 mm
Anul editarii 2018
Grupa: porumbei de forma



PORUMBELUL URIAS DE SALONTA
Realitate – Legenda – Realitate - Omologare

Intre anii 1960-1985 in Campia de Vest a Romaniei, in special in orasul Salonta se crestea o rasa de porumbei frumoasa de talie mare , a carei descriere este facuta atat in publicatiile lui Stefan Peterfi (Cresterea porumbeilor -1963) si a lui Feliciu Bonatiu (Rasele de porumbei din Romania-1985) cat si in Culegerea Standardele Porumbeilor Romanesti 1975. In aceasta perioada ,,Uriasul de Salonta ” era realitate . In foarte multe crescatorii din orasul Salonta- Romania si din imprejurimi aceasta rasa era crescuta atat pentru frumusete cat si pentru carne.
Intre anii 1985-2000 tot mai putini crescatori au fost interesati de aceasta rasa , cresterea rasei a cunoscut un regres considerabil , motiv pentru care majoritatea specialistilor in aceasta perioada au considerat rasa o legenda .
Incepand cu anul 2000 un grup de aproximativ 10 crescatori pasionati din judetul Bihor – Romania au inceput o munca asidua de a reface rasa . In perioada 2000-2015 acesti crescatori au incercat si in mare masura au reusit sa obtina exemplare de porumbei a caror trasaturi fizice sa se apropie cat mai mult de ,,Uriasul de Salonta ” al anilor 1980.
La acest eveniment crescatorii ASOCIATIEI NORD VEST CRISANA OSORHEI cu sprijinul F.N.C.P.P.A.M.R , va prezentam porumbeii ,,Urias de Salonta” in cele doua varietati , in vederea omologarii Entente Europeenne, prin care incercam sa aratam ca legenda porumbelului ,, Urias de Salonta ” s-a sfarsit si a devenit realitate.

Parametri propusi de Asociatia Nord Vest Crisana pentru
incadrarea in standard a porumbelului ,,Urias de Salonta”
- dublu motat si cu un singur mot - An 2018 -

Lungimea totala : masurata de la varful ciocului la varful cozii (cu gatul extins ) este de 45-48 cm la masculi si 44-47 cm la femele.
Greutatea corporala : este de 700-850 g la masculi si 600-750 g la femele.
Ciocul: masurat de la cotul gurii la varf variaza intre 27-30 mm.
Perimetrul toracic : masurat de la baza aripilor atinge 33-35 cm la masculi si 31-33 cm la femele.
Anvergura aripilor : este de 92-95 cm la masculi si 89-92 cm la femele .
Coada: este de 16-18 cm , formata din 12 rectrice.
Picioarele: 11-13 cm.
Marimea inelului: 10 mm



Albumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.